Η Αράχωβα

Η Αράχωβα είναι αναμφίβολα η αρχόντισσα του Παρνασσού. Χτισμένη αμφιθεατρικά, απλώνεται μεγαλόπρεπα στις νότιες πλαγιές του βουνού για να καταλήξει σε χαράδρα όπου ρέει ο ποταμός Πλείστος. Η κεντρική πλατεία της βρίσκεται σε υψόμετρο 960 μέτρων.

Διοικητικά ανήκει στο νομό Βοιωτίας και στον Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας.

Αξιοθέατα

Πλατεία Λάκκα: Το απόλυτο hot spot της Αράχωβας δεν θα μπορούσε παρά να είναι η πλακόστρωτη κεντρική πλατεία της, με τα δεκάδες μαγαζιά και τον υπέροχο στολισμό.

Εγκάρσιος – Άη Γιώργης: Αξίζει τον κόπο να ανεβείτε τα 264 σκαλιά (Εγκάρσιος) που ξεκινούν από τον κεντρικό δρόμο, για να βρεθείτε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, όπου θα θαυμάσετε τη υπέροχη θέα. Προς τιμήν του Άη Γιώργη γίνεται κάθε χρόνο το γνωστό Πανηγυράκι της Αράχωβας.

Το Ρολόι της Αράχωβας: Σήμα κατατεθέν της Αράχωβας αποτελεί ο απόκρημνος βράχος με το ρολόι, που χρονολογείται από τις αρχές του 18ου αιώνα. Ο βράχος πάνω στον οποίο χτίστηκε χρησίμευε ως φυσικό ψυγείο για τη φύλαξη τυριών.

Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας: Δίπλα στο βράχο του ρολογιού, είναι ο Ιερός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου και το παλιό Δημοτικό Σχολείο που σήμερα λειτουργεί ως Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας.

Τα γραφικά σοκάκια: Ως ορεινό χωριό της Ρούμελης, η Αράχωβα διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό χαρακτήρα και την αρχιτεκτονική της. Σήμα κατατεθέν της παράδοσης αποτελούν τα πανέμορφα πλακόστρωτα καλντερίμια της, που βρίσκονται πέριξ του κεντρικού δρόμου της και θα ανταμείψουν όσους ξεγλιστρήσουν από την έντονη κίνησή του.

Παραδοσιακά προϊόντα

Ανάμεσα στα γνωστά τοπικά προϊόντα που παράγει η Αράχωβα συγκαταλέγονται τα Αραχωβίτικα υφαντά, το φημισμένο παραδοσιακό ντόπιο τυρί «Φορμαέλα Αράχωβας», καθώς και οι χειροποίητες χυλοπίτες και ο παραδοσιακός τραχανάς.

Η Αράχωβα απέχει οδικώς:

  • 167 χλμ. από την Αθήνα (περίπου 1:30 ώρες)
  • 375 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη (περίπου 4 ώρες)
  • 135 χλμ. από την Πάτρα (περίπου 2 ώρες)
  • 24 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού (περίπου 30 λεπτά)
  • 24 χλμ. από την Αγόριανη (περίπου 20 λεπτά)
  • 10 χλμ. από τους Δελφούς (περίπου 10 λεπτά)
  • 44 χλμ. από το Γαλαξείδι (περίπου 40 λεπτά)